• Verpakkingenbedrukken

Duurzaam verpakken?
Natuurlijk vouwkarton!

Algemeen

Goede verpakkingen dragen bij aan duurzaamheid. Zij voorkomen verspilling van producten en voedsel door bederf of beschadiging. Karton is een veelzijdig verpakkingsmateriaal. De flexibiliteit in toepassing en ontwerp maken maatwerk en herkenbaarheid van het product mogelijk. Karton biedt goede bescherming, hygiëne en houdbaarheid van producten (food en non-food). Karton heeft daarbij een beperkt volume en gewicht. Dat betekent een efficiënte logistiek. Ook biedt karton uitstekende mogelijkheden voor weergave van marketing- en productinformatie.
Karton heeft een unieke eigenschap: het is een natuurproduct met duurzame eigenschappen. Karton wordt hoofdzakelijk gemaakt van oudpapier. De primaire bron van karton is hout. Karton is na gebruik grondstof voor nieuw papier en karton. 
 
  • Bos = CO2-reductie Hout is de primaire bron van karton. Bomen nemen CO2 op. Zij neutraliseren de CO2-uitstoot van de productie van papier en karton grotendeels.
  • Hout = hernieuwbare bron Iedere geoogste boom wordt vervangen door een nieuwe boom. Jonge bomen nemen meer CO2 op dan oude bomen. Het bosoppervlakte in Europa groeit. De productiebossen van de hout- en papier- en kartonindustrie dragen daar aan bij. Het bosoppervlak in Europa is sinds de jaren 50 met 30% toegenomen.
  • Kartonproductie = energiereductie en bio-energie Geen industrie gaat zo zorgvuldig om met grondstoffen als de papier- en kartonindustrie. Door gebruik van bio-energie uit hout(resten) kan de industrie vrijwel volledig in haar eigen energiebehoefte voorzien.
  • Gebruikt karton = grondstof voor nieuw papier 95% van het gebruikte karton wordt gerecycled. 80% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
De praktische, efficiënte, effectieve, mooie en duurzame eigenschappen gelden op verschillende wijze voor alle soorten karton.
 

Milieuvriendelijke verpakkingen van gerecycled karton

Uw verpakkingen gemaakt van karton zijn na gebruik al goed recyclebaar. Er zijn kartonsoorten die milieuvriendelijker zijn dan andere. Zo kunnen wij uw verpakking maken van karton dat gemaakt is van gerecyled materiaal. Er is tegenwoordig sulfaatkarton dat zo goed van kwaliteit is dat het bijna niet te onderscheiden is van karton dat niet gerecycled is. Dit karton is zelfs voedselveilig. Daarnaast zijn er kartonsoorten met een grijze zijde. Bij dit karton is het duidelijker dat het gemaakt is van gerecycled materiaal.De kwaliteit is duidelijk iets minder en je moet vaak gebruik maken van een hoger gramsgewicht van het materiaal om de gewenste stevigheid te krijgen. Dat doet het prijsvoordeel gedeeltelijk teniet.

biologisch afbreekbare verpakkking biodegradable kraft karton doosje bedrukt

Biodegradable verpakkingen voor uw product

Biodegradable verpakkingen zijn gemaakt van materiaal dat zonder problemen zal vergaan in de natuur. Het is biologisch afbreekbaar. Daardoor zal het niet jarenlang rondzwerven en voor allerlei problemen zorgen zoals bij veel plasticsoorten. Bepaalde kartonsoorten zijn daar voor gecertificeerd, zoals het door ons gebruikte kraft karton. Als er een grotere kans bestaat dat uw verpakking in de natuur terecht komt, zoals een verpakking van blikjes drinken, etenswaren of snacks, is het te overwegen om hier extra rekening mee te houden.

Verpakkingenbedrukken.nl

Wij produceren zo duurzaam mogelijk. Zo gebruiken wij plantaardige inkten, drukken vrijwel alcohol vrij en komt het merendeel van ons personeel op de fiets naar het werk. Daarnaast gebruiken wij groene stroom. Al het papier en kartonafval wordt door een recycling bedrijf opgehaald om weer nieuw papier of karton van te maken. Onze verlichting is energiezuinig en het waterverbruik hebben wij sterk gereduceerd.
 

Kijk voor meer info over karton op de website www.papierenkarton.nl
E-mail voor meer info over uw duurzame verpakking van karton

Voorbeelden biodegradable doosjes en verpakkingen of van recycled karton

NIPK G

Luc Geertzen G

Hitachi FCD G

Beek G

Hagelswag starter kit

Referenties